De volgende uitgangspunten zijn mijn leidraad
tijdens coaching sessies:
​
1
Ik geloof dat mensen van nature positieve, vindingrijke en vaardige individuen zijn. We zijn in staat om ons leven succesvol te leiden en veranderen zoals wij dat nodig vinden en willen: continu leren is inherent aan het leven. Coaching helpt hier middels gesprek en ervaringsgerichte oefeningen richting en nieuwe perspectieven te vinden.
2
​
Een basis voor verandering is dat we onderkennen en waarderen hoe we gevormd zijn, hoe ons dat in het verleden geholpen heeft en welke invloed dit heeft op de manier hoe we onszelf en de wereld om ons heen waarnemen.
3
​
Coaching is gericht om antwoorden te vinden voor de hele persoon: haar hoofd, hart en lichaam.
4
​
Ik zelf sta in het coaching proces eerlijk en toegewijd, met het doel om mijn coachee te steunen en kracht te geven zodat zich de gewenste verandering kan ontplooien.
'Ik werk met de TA als theoretisch kader en met TA- oefeningen. Zij helpen om te ontdekken waarom we patronen volgen die we met de tijd ontwikkeld hebben en hoe we de beslissing kunnen nemen om ze te veranderen.'
Transactionele Analyse is een op empirische inzichten gebaseerd psychologisch model dat bedoeld is om communicatiestructuren te verhelderen maar ook om te modelleren hoe het menselijke bewustzijn in elkaar zit. Vrij bekend is de indeling van onze innerlijke houding in ‘ouder, volwassen en kind’ – modus. Als we in ‘volwassen modus’ zijn, zijn we volledig in het ‘hier en nu’, ongestoord door afleidende invloeden uit het verleden. In deze modus zijn we innerlijk rustig aanwezig en in balans zodat we al onze vaardigheden die we dan nodig hebben, in kunnen zetten (dit noemt Eric Berne ‘autonomie’).
Voor mij is de simpele basisstructuur van het TA-model heel waardevol omdat het makkelijk te begrijpen en te gebruiken is. Daardoor is snel een gemeenschappelijk kader beschikbaar waar we aan kunnen refereren als we willen vertellen wat in ons omgaat.
Daarnaast houd ik van de dragende zuil van dit model, het uitgangspunt: ‘ik ben okay, jij bent okay’. Wat een krachtige en waardevolle gedachte die ons eraan herinnert, om mild naar alles te kijken dat we als ‘niet okay’ zouden kunnen beoordelen, bij onszelf en bij anderen!
Ontwikkeld door Eric Berne